Alfalfa

Co je Alfalfa? Botanický název je Tolice vojtěška (Medicago sativa), zvaná také jen vojtěška. Vojtěška je rostlina původem z oblasti Středomoří, nyní je ale rozšířena a pěstována prakticky po celém světě.


Pod názvem Alfalfa je nabízena v doplňcích stravy. Tento název pochází z blízkého východu, kde arabové pojmenovali tuto rostlinu AL-FAL-FA, otec všech potravin. Alfalfa jako plodina má totiž letitou pověst jako velice hodnotné a výživné jídlo.

Alfalfa obsahuje tyto živiny:

  • Chlorofyl
  • hodnotné bílkoviny
  • nalezneme v ní i všech 8 pro člověka esenciálních aminokyselin
  • množství minerálů (železo, hořčík, fosfor, sodík, draslík křemík)
  • vitamíny např.: beta-karoten, vitaminy skupiny B, vitamín C, E a K.


Alfalfa je po dlouhou dobu využívána v lidovém léčitelství nejen v Evropě, ale i v Číně a Indii jako pomocník pro trávení, v boji s artritidou, problémy s močovým měchýřem, vysokou hladinou cholesterolu, v případě alergické a senné rýmy a při nepravidelné menstruaci.

V léčitelství je také často využívána jako prostředek k alkalizaci a celkové detoxikaci organismu.


Kde získat Alfalfa

Alfalfa je nejlépe dostupná jako přirozená potravina. Surové klíčky lze zakoupit v obchodech se zdravou výživou.

Je také k dispozici ve formě tobolek, prášku a ve formě tekutého extraktu. Mnoho z těchto doplňků jsou vyrobeny ze sušených listů nebo ze semen.

Využití
• Nutriční podpora
• Alergie
• Diabetes
• příznaky menopauzy (např. návaly horka)
• Vysoká hladina cholesterolu

Alfalfa účinnost a působení

Ačkoliv předběžné studie s lidskými subjekty naznačují, že vojtěška může snížit hladinu cholesterolu a LDL cholesterolu, nebyly provedeny žádné randomizované a kontrolované klinické studie k prokázání tohoto zjištění.

Alfalfa je také přírodním zdrojem fytoestrogenu. Z tohoto důvodu, byl zkoumán přínos vojtěšky pro zmírnění příznaků menopauzy.

Je důležité mít na paměti, že přínos se projevuje pozvolna, ale je velmi intenzívní. Po zhruba 3 měsících nepřetržitého užívání se doporučuje jednoměsíční přestávka.


Je alfalfa bezpečný?

Vojtěška a zejména semena, obsahují aminokyselinu zvanou L - kanavanin. Nadměrná spotřeba L - kanavaninu může způsobit abnormální stav krvinek, zvětšení sleziny nebo opětovnou aktivizaci onemocnění u pacientů s lupusem. Z tohoto důvodu nesmí vojtěšku užívat pacienti se systémovým lupusem nebo lidé s rodinnou anamnézou na toto onemocnění!

Těhotné nebo kojící ženy a malé děti by se také měli vyhýbat konzumaci vojtěšky, právě z důvodu obsahu estrogenu.

Lidé s chronickou onemocněním ledvin, by z důvodu vysokého obsahu draslíku měli konzumaci vojtěšky zvážit a raději ji konzultovat s lékařem.

Potenciální interakce
Alfalfa může snížit účinnost  léků na " ředění krve " léky, jako je warfarin, protože obsahuje vitamín K.

Alfalfa - 1202449 -
Aktuální článek: Alfalfa

Starší články v kategorii

Novější články v kategorii

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací
Potřebujete poradit?


E-mail email: obchod@elvita.cz

V případě dotazů nás neváhejte
kontaktovat. Rádi poradíme.

Copyright © www.elvita.cz, provozováno na systému tvorba e-shopu a pronájem e-shopu Shop5.cz

© www.elvita.cz

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace