Chlorella Vulgaris (rodový název) je jednobuněčná sladkovodní řasa kulového tvaru s průměrem od 3 do 10 um (mikrometrů). Jako každá zelená řasa obsahuje zelené pigmenty chlorofylu, zodpovídajícího za fotosyntézu.
Co je chlorella
Chlorella Vulgaris (rodový název) je jednobuněčná sladkovodní řasa kulového tvaru s průměrem od 3 do 10 um (mikrometrů). Jako každá zelená řasa obsahuje zelené pigmenty chlorofylu, zodpovídajícího za fotosyntézu. Nejznámější jsou tyto druhy chlorelly:
Všechny druhy rodu Chlorella Vulgaris si jsou velice podobné, diskuze zda je lepší Vulgais nebo Pyrenoidosa nemá žádný smysl. Spíše svědčí o neznalosti prodejců!
Složení chlorelly
Jako zdroj potravy má vysoký potenciál (je označována jako SUPERFOOD) za který vděčí svému unikátnímu složení:
Ve 100g sušiny je obsaženo 55% bílkovin, 10% tuků (nesycené, nenasycené), 20% sacharidů, 5% vlákniny a 10% vlákniny a obsahem minerálů, vitamínů a dalších prospěšných látek! Jedná se tedy o téměř ideální poměr živin, navíc obohacený o nezbytné minerály, vitamíny a další prospěšné složky. Je především o CGF, chlorofyl a vlákninu.
Čím chlorella prospívá
Zřejmě nejdůležitější složkou této řasy tzv. CGF (Chlorella Growth Factor), který podporuje růst a regeneraci tkání. CGF vzniká během intenzivní fotosyntézy a umožňuje její rychlý růst, každá buňka se během dne rozmnoží na čtyři nové! CGF je navíc bohaté na mangan, který má příznivý vliv na ochranu DNA, bílkovin a lipidů před oxidací. Pomáhá udržovat zdravé kosti, působí na energetický metabolismus a přispívá k normálnímu utváření pojivové tkáně.
Chlorella je bohatým zdrojem chlorofylu, který má detoxikační a regenerační vlastnosti. Chlorofyl obsažený v řase (více než 3,5 %) pomáhá z vnitřních orgánů těla a tkání odstraňovat těžké kovy, chemické toxiny a další jedovaté látky. Podporuje kožní metabolismus a hojení ran. Ve spojení s železem, vitamínem B12 a kyselinou listovou mají pozitivní vliv na podporu krvetvorby.
Vláknina resp. sporopollein obsažený v buněčné stěně chlorelly je schopen vázat na sebe toxiny a jedy ( hlavně těžké kovy, které se vylučují stolicí a nevstřebávají se tak do organismu). Toto nepřímo potvrdila i studie (35 účastníků), ze které vyplynul pozitivní vliv suplementace Chlorellou na snižování množství dioxinů v mateřském mléce, s dopadem na zvýšení hladiny IgA v mateřském mléce.
Chlorella tedy pomáhá:
Z výše uvedeného je tedy zřejmé, že jde o komplexní a zcela přírodní potravinu, která v sobě skrývá velký potenciál.
Užívání chlorelly
Obecně se doporučuje užívat chlorellu 15 minut před jídlem a zapít větším množstvím vody (např. jedna sklenice). Pro tento způsob aplikace svědčí i zkušenosti uživatelů chlorelly.
Chlorella nebezpečí - kdy neužívat!
Při užívání chlorelly je dobré vzít v úvahu její složení a možný dopad na váš zdravotní stav.
Z důvodu obsahu vitamínu K může ovlivňovat srážlivost krve. Pokud tedy užíváte přípravky na ředění krve, vždy konzultujte užívání chlorelly se svým lékařem! Chlorella také obsahuje jód (37,5 µg, 25 % DDD), který je prospěšný. Nicméně, u osob se zhoršenou funkcí štítné žlázy je nutné její užívání rovněž konzultovat s lékařem.
© elvita.cz
Dobrý den, prosila bych o informaci zda-li mohu používat Chlorellu Vulgaris s případě, že nesmím žádný jód. Děkuji pěkně, Vendula
email: obchod@elvita.cz
V případě dotazů nás neváhejte
kontaktovat. Rádi poradíme.