Hovězí maso je v oblasti výživy velmi ceněné a biologicky se řadí mezi nejhodnotnější druhy masa. Jak kvalitní jsou proteinové přípravky, které se vyrábí z hovězích bílkovin - beef proteiny?
U Beef proteinů je deklarovaná vysoká stravitelnost a biologická hodnota. Dalším důvodem k užívání beef proteinů může být intolerance na mléčné bílkoviny a cukry a tedy možné alergie při konzumaci whey proteinů. Beef protein by tedy měl být „hypoalergenní“ a to skutečně většina beef proteinů je, stejně jako prasečí rypáčky, kuřecí běhy a cokoli dalšího z čeho se vyrábí nám dobře známý želatina - sulc.
Složení beef proteinů
V některých beef proteinech, sice můžeme nalézt čistou hovězí bílkovinu, to je pravda, ale ta poslouží pouze ke zkvalitnění přítomných chrupavek a šlach, protože se jinak jedná o kolagen. Výrobci Beef proteinů tak nelžou, jde o bílkovinu, je hovězího původu, ale k budování svalů moc nepřispěje.
Pokud jsou informace na obalu Beef proteinů čteny pohledem právníka, lze nalézt několik důležitých skutečností. Výrobci často píší, že beef protein je získán z hovězího masa, ale většinou neuvádí jeho zastoupení v celkovém množství bílkovin. Další reklamní slogany popsané níže, také o původu všech bílkovin nic neřeknou. Ale - když bude zákazník pozorně pročítat přesné složení beef proteinu a nebude ovlivněn tím, co četl před tím, zjistí, že výrobce už neuvádí, že jde o složky získané z hovězí svaloviny, ale z hovězích bílkovin a to je právě i kolagen.
V tabulce níže je příklad složení vysokoproteinového Hovězího proteinu.
Nutriční hodnoty ve 100g | |
Energy | 1453 kJ |
Protein | 85g |
Carbohydrate | <0,5 g |
of which sugar | 0 g |
Fat | <0,5 g |
of which saturates | 0 g |
Fibre | 0 g |
Sodium | 1,1 g |
Získat čistou bílkovinu z hovězího masa a to v podobě vhodné do kvalitních beef proteinů je proces celkem finančně náročný. Výrobci se proto uchylují k zavádějícím reklamním větám, které mají vzbudit dojem, že beef protein je ten nejlepší. Můžeme nalézt výroky o vyšší koncentraci bílkovin v beef proteinu oproti whey proteinům. Ale jak bylo uvedeno v článku whey proteiny, kvalita whey proteinů nezáleží na použité surovině, ale na výrobním postupu.
Vyplatí se beef protein?
Hlavním problémem u beef proteinů je právě jejich kvalita. Ačkoliv se jedná o beef proteiny vyrobené z hovězích bílkovin, za zdroje jsou většinou využívány "levnější" suroviny - želatina. Kvalitních hovězích bílkovin z čistého hovězího masa, beef proteiny obsahují menší nebo minimální množství. Je potřeba pečlivě číst složení, aby se místo kvalitního proteinu spíše nejednalo o nekvalitní kloubní výživu. Při výběru si zkontrolujte, zda se jedné o pouze hovězí proteinový isolát nebo již o hydrolyzovaný hovězí proteinový isolát.
Ve skutečnosti není moc důvodů proč kupovat beef proteiny. Whey proteiny obsahují kvalitnější spektrum nejlépe absorbovatelných aminokyselin a mají výrazně vyšší kvalitu než želatina ve většině případů používána v beef proteinech. Pokud trpíte alergií na mléčnou bílkovinu existují kvalitnější a zdravější alternativy jako např.: hrachové proteiny (vynikající spektrum aminokyselin) a konopné proteiny, vaječné proteiny apod...Sojový protein nedoporučujeme - viz. článek Je sója a sojový protein dobrá volba?
Dobrý den
Chtěl bych se zeptat ohledně proteinu a kreatinu
tu https://www.bodyflexnutrition.cz/blog/protein-vs-kreatin/ jsem narazil na článek o tom
co preferujete vy a proč
a co byste doporučili pro začátečníka?
Děkuji
Dobrý den
Chtěl bych se zeptat ohledně proteinu a kreatinu
tu https://www.bodyflexnutrition.cz/blog/protein-vs-kreatin/ jsem narazil na článek o tom
co preferujete vy a proč
a co byste doporučili pro začátečníka?
Děkuji
email: obchod@elvita.cz
V případě dotazů nás neváhejte
kontaktovat. Rádi poradíme.